Yazı boyut :

ŞEYH ŞERAFEDDİNHAZRETLERİ'NİN ÖZELLİKLERİDİR

 

 

Seyyidimiz,Mürşidimiz, gözümüzün nuru, veli nimetimiz,

Ebu'l Bahâ, Kibrit-iAhmer (çok kıymetli-kırmızı yakut) Şeyh Şerafeddin-i Reşadi, Allah, O'nunirşadını, Hak yolu göstermesinin bereketini, din yani hesap gününe kadaryağdırsın, arttırsın. Amin. İnsanlar ilk rehberlere, İslâm Büyükleri'ne uyarakbundan ders alsınlar ve O'nun ilim derecesini görsünler,

Allah-u Teâlâ'nınnimetini anlasınlar, dünya makamını istemeden ve onunla övünmeden ki, dünyamalını kazanmanın Onlar için ne kıymeti olabilir, buyurdu ki,

“Allah Celle Celalühü,beni evliya arasından dokuz yüz yirmi bir özellik ile ayırdı. İmamü'l AleminŞah Muhammed Bahâeddîn Nakşibend'iyi ise on iki bin özellik ile ayırmıştır.

Bu özellik venimetlerden on tanesi,

1-Bir an dahi engel olmaksızın, Elçi ve Peygamberler'in kabirlerinin yerinibilmek ve bulmak özelliğini bana verildi

2-Cenab-ı Hak, bütün Elçi ve Peygamberler'in sırlarını bana bildirdi. Bu Nebi veResullerin sırları, ister ümmetlerine bildirilmiş olsun ister kendilerine özelbir ilim ya da sır için verilmiş olsun, veraset yoluyla bana ulaştı.

3-Cenab-ı Hak, benden önce ve benden sonra kıyamete kadar gelecek olan bütünVeli-Evliya'ların verdikleri sözleri, kerametlerini, sırlarını, faziletlerini,iyiliklerini ve keşiflerini bana bildirdi. Allah ve Resulü'nden, dini bir durumsöz konusu olduğunda, zaman ve konu önemli olmadan istediğim kişiye bumeseleleri açıklamak için mutlak izin geldi.

4-Allah-u Teâlâ, bütün Resullesin ayak izinde bulunmam dolayısıyla, Hak yolunainsanları davet etmem – irşad etmem için, irşad seccadesi üzerine oturmama izinverdi. Öyle ki, o insanlar ister Teberrük Tariki ister Tezkiye Tariki isterTasfiye Tariki ve isterse Terbiye Tariki'nden olsun. (Mürşid-iTeberrük, Mürşid-i Tezkiye, Mürşid-i Tasfiye ve Mürşid-i Terbiye. Makâm vemertebeleri, ulvîyyet ve kudsiyyeleri, sıralandığı şekildedir)

Tarîkat-ıNakşîbendiyye-i Aliyye başta olmak üzere, Efendimiz Sav.'den doğarak çıkmışbütün tarikatlardan irşada yetki verdi.

5- Cenab-ı Hak, Adem As.'ın soyundan gelen bütün insanlarındillerini bilip anlamaya müsaade etti. Kıyamet gününe kadar konuşulacak olanlisanların toplamı yetmiş iki bindir. Ayrıca Nakşîbendiyye Alimleri katındaözel ve makbul olan dil ile konuşmaya, ve bundan başka kalan insanlar içinonların anlayabileceği diller ile konuşmaya da izin verdi.

6- Allah-u Teâlâ, herhangi bir kadına baktığımda yahut gözümeçarptığında, yaratılış sırlarını, yaratılış nedenlerini, gerçek soylarınıbilmeyi, içlerine üflenen ruh, onlardan doğacak olan soyları, kaçının kızkaçının erkek olacağını, bu doğacakların kabiliyet ve yeteneklerinin nasılolacağını ve bir bakışımla bütün bu yaratılmış olanların başlangıçlarındansonlarına kadar Allah'ın Kudreti'nin nasıl yaşanacağını anlayabilmeye müsaadeetti.

Bugörüş, insanların başka insanlara bakarak dünyevi özelliklerini anlaması,yeteneklerini farketmesi gibi olmaz. Aynı görüş farketmeksizin erkekler için degeçerlidir.

7- Allah-u Teâlâ, seksen bin yıl boyunca cehenneme düşmüş olanmünafıkların, arızi nifaklarını (geçici ikiyüzlülüklerini) muhabbet vebağlılıkları varsa ki, bu bağlılıklarının elli bir parçasından bir parçasıolmak ve bu nifaktan kurtulmayı dilemeleri şartı ile, bu nifaklarını ortadankaldırarak, onun yerine İlahi Lütufları koyabilmeye yetecek gücü vererek banabu görevi yapabilmeye müsaade etti.

8-  Allah-u Teâlâ, çocuklaragözüm çarptığında, onların içindeki gerçeği, içlerinde olan yetenekleri,kendilerinde olan dünyevi ve dini işleri, Letaif-i Hamse'lerinde gizli kalmışyetenek ve başka işleri kavrayıp, anlayıp ve gözleyebilmek için bana müsaade etti.

Kalp letaifi, huzur tecellisi ve Hakk’a teslimiyettir

Ruh letaifinin belirtisi, Allah-u Teâlâ’nın sevgi ışığınıntecellisidir

Sırr letaifi, bizzat Allah-u Teâlâ'yı talep etmektir

Hafi letaifinin belirtisi şekerin suda erimesi gibi, her bir eşyadailahi nurların tecelli ettiğini görmektir “Her nereye baktımsa Rabbim'i gördüm”gibi

Ehfâ letaifi en gizli, gizlinin de gizlisi anlamındadır, yani fiilendeğil, hükmen kayboluş ve yok oluş safhasıdır

9-  Allah-u Teâlâ, Levh-iMahfuz ile aramdaki bütün perdeleri kaldırarak, bütün yaratılmışların kaderinianlamaya ve yirmi dört saat içinde ki, en ufak anı dahi eksik olmadan, okaderlerinde nasıl değişiklikler olacağını anlayıp bilmeye müsaade etti.

10-  Allah-u Teâlâ, Kur'an'dageçen sekiz yüz yasağı, bir kişi hepsini aynı anda işlese bile, yukarıdabahsedilen muhabbete sahip olması ve kurtulmak istemesi şartıyla, bunlarıgizleyip örterek, Rabbânî müjde, iyilik ve lutüflara çevirmek için bana izinverdi .

 

Kibrit-iAhmer'i kendi eliyle icat (irşad) eden Şeyh-i Alîm'in bize bildirdikleri buradasona erdi.

 

Yazar vekâtibi Hasib Mehmed Efendi, ihvandan duâ rica eder.

BunuMuhammed Fevzi el-Batumi yazdı.

Zatların diğer menkıblerini okumak için lütfen ismine tıklayınız.
Şeyh Şerafeddin K.S.
Anahtar Kelimeler
özellikler