Salat-ı Necat (kıskançlıktan kurtulmamız için gereken ahlak)


Selahaddin Eyyubi hazretleri'nin menkıbesinden alıntıdır. menkıbeyi okuman için bu yazıya tıklayınız.

Peygamber Efendimiz bu kötü ahlakların en fenasının Kıskançlık olduğunu bildirdi. O an nefsine ve dört düşmana karşı savaş ilan etti. Ve yanında bulunan savaş gazileri de bu düşmanlara karşı savaş ilan ettiler. Selahaddin Eyyubi Hazretleri, Peygamber Efendimize sığınarak “Ya Resulullah, kötü huyların en fenası olan kıskançlıktan kurtulmamız için gereken ahlak nedir? Ve Cenab-ı Hakk bizi bu huyun etkilerinden nasıl kurtarır?” deyince, Efendimiz, Ebu Bekir Hazretlerine yapılması gerekenleri anlat diyerek emir etti.

Sıddık-i Ekber Efendimizde, Salat-ı Necat (Necat kurtuluş manasındadır) adındaki iki rekat namazı bildirdi. Bu namazın Pazartesi, Perşembe ve Cuma günleri ve geceleri kılınmasını tavsiye etti. Bu namazın kılınmasını şu şekilde tarif etti.

  1. Rekat, Fatiha'dan sonra zammı sure, Ayet-el Kürsi ve aşağıda belirtilen Âli İmrân suresi ayetleri
  2. Rekat, Fatiha'dan sonra on bir defa İhlas-ı Şerif okur.

Selamdan sonra secdede oturup orada 

“Ya Rabbi, Senin merhametin ve cömertliğinin yardımıyla bu kötü huydan kurtulmama yardım etmenizi dilerim” diye dua eder ve yalvarır .

Selahaddin Eyyubi, 40 gün boyunca Ebu Abdullah'ın bu tarifi üzerine mücadele etti. 40 günden sonra bir ses işitti ki,

“Mahşer gününe kadar, bu kazanmış olduğunuz savaş gibi savaşlar yapıp hepsini kazanmış olsanız dahi, şu 40 gün yapmış olduğunuz mücadele ile kazanmış olduğunuz mevki ve mutluluğa ulaşamayacaktınız. Kıskançlık, iyi niyetle yapılacak olan bütün güzel hareketleri gölgeler ve engel olur. Sadece Şehvet (arzu) denilen kötü huyun içinde  21 bin bela, afet vardır. Bunlar kıskançlık belasının bir tanesine dahi eşit olamaz”

Allah-ü Teala Hazretleri, İlahi yardım ve lütuflarıyla hepimizi bu beladan yani kötü huy ve ahlaklardan kurtarsın.

Amin.

1. Rekât

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Allâhü lâ ilâheillâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te’huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâtive ma fil’ard. Men zellezî yeşfeu indehû illâ bi’iznih, ya’lemü mâ beyneeydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bi’şey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesiakürsiyyühüssemâvâti vel ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azîm 

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Şehidallâhu ennehû lâ ilâhe illâ huve, vel melâiketu ve ulûl ilmi kâimen bil kıst(kıstı), lâ ilâhe illâ huvel azîzul hakîm(hakîmu), İnned dîne indâllâhil islâm(islâmu)

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Kulillahumme malikel mülki tu'til mülke men teşaü ve tenziul mülke mimmen teşa', ve tüizzu men teşaü ve tuzillu men teşa', bi yedikel hayr, inneke ala kulli şey'in kadir.
Tülicü’lleyl, fi’n-nehari ve tülicü’n-nehare fi’l-leyl, ve tuhricü’l-hayye mine’l-meyyiti ve tuhricü’l meyyite mine’l-hayyi ve terzüku men teşa’ü bi gayri hisab.